Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι έγινε με τον εγκλωβισμό Τριών Αιγυπτίων πολιτών στο μέσον του Έβρου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας;

Περιστατικό που παραπέμπει σε εμπορία λαθρομεταναστών, ή σε προσπάθεια παράνομης εισόδου στην Ελλάδα δια μέσω του Έβρου ήταν η παρουσία Αιγυπτίων πολιτών στην μέση του ποταμού Έβρου, η οποία κινητοποίησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τρεις Αιγύπτιοι πολίτες διασώθηκαν με επιτυχία, αφού είχαν εγκλωβιστεί σε επικίνδυνη συνοριακή ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, χωρίς να αναφέρει για ποιον λόγο ήταν εκεί και τι ακριβώς έκαναν, μιας και το σημείο αυτό παραπέμπει σε μεταφορά λαθρομεταναστών, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Al Ahram.

 Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ειδοποιήθηκε μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για Αιγύπτιους που είχαν παγιδευτεί σε ένα νησί στον ποταμό Έβρο, ο οποίος χωρίζει τις δύο χώρες. 

Σε συντονισμό με τις αιγυπτιακές πρεσβείες στην Άγκυρα και την Αθήνα, καθώς και με τις τουρκικές αρχές, η Αίγυπτος επιβεβαίωσε τον εντοπισμό των πολιτών της  και διευκόλυνε τη μεταφορά τους στο τουρκικό έδαφος. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η “διάσωση” ακολούθησε τις άμεσες προσπάθειες της μονάδας διαχείρισης κρίσεων και του τομέα προξενικών υποθέσεων του υπουργείου, η οποία συνεργάστηκε με Τούρκους αξιωματούχους για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και να αποτρέψει περαιτέρω κινδύνους.

Το αιγυπτιακό υπουργείο προέτρεψε τους Αιγύπτιους στο εξωτερικό να απέχουν από την εμπλοκή με δίκτυα λαθρεμπορίας ανθρώπων ή από την προσπάθεια παράτυπων μεταναστευτικών οδών, προειδοποιώντας ότι τέτοια ταξίδια συχνά ενέχουν σοβαρούς κινδύνους και οικονομική εκμετάλλευση από εγκληματικές ομάδες. 

Τόνισε δε ότι η παράτυπη μετανάστευση ενέχει σοβαρούς κινδύνους και έχει οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες τραγωδίες σε αρκετές ευρωπαϊκές παραμεθόριες περιοχές. 

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε επίσης τη σημασία της συμμόρφωσης με τους νόμους περί παραμονής στις ευρωπαϊκές χώρες και τα γειτονικά κράτη, τονίζοντας την ανάγκη οι Αιγύπτιοι στο εξωτερικό να αποφεύγουν τις επικίνδυνες ταξιδιωτικές διαδρομές και να αγνοούν τις ψευδείς υποσχέσεις που δίνουν τα δίκτυα λαθρεμπορίου.

Η μετανάστευση μέσω του Έβρου, με την Τουρκία να ενεργεί ως αφετηρία, συνδέεται με πολιτικές εντάσεις, με την Τουρκία να χρησιμοποιεί μεταναστευτικές ροές ως μοχλό πίεσης και την Ελλάδα να ενισχύει την φύλαξη των συνόρων της.

Οι ροές αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μετανάστες που φτάνουν από την Τουρκία, οι οποίοι συχνά αφήνονται εγκαταλελειμμένοι στα σύνορα, γεγονός που έχει προκαλέσει επικρίσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τη μεταναστευτική ροή ως μέσο άσκησης πίεσης προς την ΕΕ και την Ελλάδα, ζητώντας αλλαγές στις πολιτικές της ΕΕ και περισσότερη χρηματοδότηση.

Έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου οι τουρκικές αρχές φέρονται να απομακρύνουν μετανάστες από το τουρκικό έδαφος, γυμνώνοντάς τους και αφήνοντάς τους κοντά στον ποταμό Έβρο. 

Η Ελλάδα έχει αντιδράσει σφραγίζοντας τα σύνορά της και αυξάνοντας την φύλαξη, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για σκληρές αντιδράσεις από την πλευρά των ελληνικών αρχών. 

Tags
Back to top button