Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Κολομβία: Εννέα στρατιωτικοί συνελήφθησαν για βασανισμό και φόνο αμάχου

Σοκ προκαλεί στην Κολομβία η υπόθεση βασανισμού και δολοφονίας αμάχου μέσα σε στρατιωτική βάση, που οδήγησε στη σύλληψη εννέα στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων υπολοχαγός, λοχίας και επτά στρατιώτες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των αρχών.

Το περιστατικό συνέβη στις αρχές Οκτωβρίου στην περιοχή Φροντίνο, στον νομό Αντιόκια, όταν στρατιώτες αιχμαλώτισαν έναν άνδρα που «περιφερόταν» γύρω από τη βάση τους. Όπως αναφέρει στρατιωτική αναφορά που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, έγινε «υπέρμετρη χρήση βίας», η οποία προκάλεσε τον θάνατο του πολίτη.

Το θύμα, σύμφωνα με την Εισαγγελία, ήταν αγρότης που ζούσε στην περιοχή, ενώ οι εννέα στρατιωτικοί απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους και πλέον διώκονται για ανθρωποκτονία, βασανισμό και εξαναγκαστική εξαφάνιση.

Σε ανακοίνωσή του, ο κολομβιανός στρατός καταδίκασε τη συμπεριφορά των στελεχών του, υπογραμμίζοντας ότι δεν ανέχεται πράξεις που αντίκεινται στο Σύνταγμα και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρόεδρος Πέτρο δήλωσε μέσω X πως «οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να επιδεικνύουν απόλυτη διαφάνεια σε κάθε παραβίαση».

Η υπόθεση επαναφέρει στη μνήμη τις σκοτεινές σελίδες του εμφυλίου πολέμου της Κολομβίας, με τον στρατό να κατηγορείται διαχρονικά για εξωδικαστικές εκτελέσεις αμάχων, γνωστές ως falsos positivos. Σύμφωνα με ειδικό δικαστήριο που δημιουργήθηκε μετά τη συμφωνία ειρήνης του 2016 με τους αντάρτες των FARC, τουλάχιστον 6.402 πολίτες δολοφονήθηκαν μεταξύ 2002 και 2008, για να εμφανίζονται ως «σκοτωμένοι αντάρτες» και να αυξάνονται τεχνητά τα στρατιωτικά επιτεύγματα.

Η νέα υπόθεση φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις καταγγελίες για ατιμωρησία και παραβιάσεις δικαιωμάτων μέσα στις ένοπλες δυνάμεις, δείχνοντας ότι ο δρόμος για πραγματική ειρήνη στην Κολομβία παραμένει μακρύς.

Tags
Back to top button