Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ζούκερμπεργκ: Μην φοβάστε την τεχνητή νοημοσύνη, δεν θα μας πάρει τις δουλειές

Με ένα μακροσκελές κείμενο 6.500 λέξεων στο ιστότοπο της Meta, o ιδρυτής της Μαρκ Ζούκερμπεργκ υπερασπίζεται τη νέα του στρατηγική, που θα συνδυάζει ανοικτά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και επενδύσεις σε πόλεις όπου φιλοξενούνται κέντρα δεδομένων.

Για τον Ζούκερμπεργκ στόχος είναι να αναδειχθεί μια θετική προσέγγιση της ΤΝ και των ενδεχόμενων οφελών της, την ώρα που η αντίθεση στις ΗΠΑ είναι όλο και εντονότερη, ιδίως απέναντι στην εγκατάσταση κέντρων δεδομένων.

Το κείμενο με τίτλο «το μέλλον είναι για όλους» συνοδεύει την παρουσίαση σήμερα από τη Meta μιας νέας σειράς μοντέλων ΤΝ ανοικτής πηγής (ο βασικός κώδικας των οποίων είναι προσβάσιμος σε όλους), της Muse Glimmer, που μπορεί να λειτουργεί σε φορητούς υπολογιστές.

Ο όμιλος σχεδιάζει επίσης να οδηγήσει το ισχυρότερο μοντέλο του, το Muse Spark 1.2, προς την «ανοικτή πηγή» (open source), αφού υπερασπίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κλειστά μοντέλα.

Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως «οι άνθρωποι θα διαθέτουν μια υπερνοημοσύνη τα επόμενα χρόνια, η οποία θα ξεπερνά τις ανθρώπινες ικανότητες» και η πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι η πρόσβαση σε αυτήν θα είναι όσο το δυνατόν ευρύτερη.

Πάντως, ο δισεκατομμυριούχος απορρίπτει την ιδέα μιας τεχνητής νοημοσύνης που «θα κατέστρεφε τις περισσότερες θέσεις εργασίας και τον ίδιο τον σκοπό της ανθρωπότητας».

«Η ιδέα ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο επικίνδυνη, ώστε η μόνη ασφαλής λύση να είναι η ακραία συγκέντρωση εξουσίας, φαίνεται εγγενώς προβληματική», έγραψε ακόμη.

Μπροστά στους κινδύνους ασφαλείας, τους οποίους αναγνωρίζει, προτείνει οι εταιρείες που «αναπτύσσουν προηγμένη ΤΝ να συνεισφέρουν σημαντικούς τεχνικούς πόρους ώστε να βοηθούν την κυβέρνηση να προστατεύσει τις κρίσιμες υποδομές».

Ενώ οι επικεφαλής των ανταγωνιστών του Anthropic και του OpenAI έχουν ήδη προασπιστεί την ιδέα ενός ρυθμιστικού πλαισίου σε διεθνές επίπεδο, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ο Ζούκερμπεργκ προτείνει, από την πλευρά του, να δοθεί στην αμερικανική κυβέρνηση «έγκαιρη πρόσβαση στα ισχυρότερα μοντέλα και έναν στρατό μηχανικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ασφάλειας».

Επιπλέον, επιθυμεί μια καλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, «στην οποία ούτε η Meta ούτε οποιοσδήποτε άλλος πάροχος υπηρεσιών έχει πρόσβαση», προτείνοντας μια «ισχυρότερη συνεργασία» μεταξύ των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης «για την εφαρμογή του νόμου και την ασφάλεια».

Γενικότερα, ο επικεφαλής της Meta υπερασπίστηκε τη στρατηγική της εταιρείας του που συνίσταται στο να παρέχει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της μέσω λογισμικού ανοιχτού κώδικα, υποστηρίζοντας ότι «ο στόχος τους, από την ίδρυση της Meta, ήταν να δοθεί η εξουσία στους χρήστες».

Ταυτόχρονα, ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου για τις πόλεις που φιλοξενούν τα κέντρα δεδομένων του ομίλου, ώστε να «επιτραπεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα». Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αυτό το ταμείο αναμένεται να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
 

 

Η Meta ανακοίνωσε πως θέλει να επενδύσει το ποσό των 145 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κατασκευή κέντρων δεδομένων φέτος, ένα ποσό που αναμένεται να φτάσει τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028.

Ο Ζούκερμπεργκ προέτρεψε ακόμη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεργαστεί με τις εταιρείες για τη δοκιμή νέων μοντέλων ΤΝ.

Τέλος, υπερασπίστηκε την εξάπλωση των κέντρων δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι αντιπροσωπεύουν επενδύσεις στις κοινότητες όπως και ότι ως το 2030 «θα αποκαθιστούμε περισσότερο νερό από ό,τι καταναλώνουμε».

Tags
Back to top button