Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θρησκευτικοί χώροι: 386 επιθέσεις και βανδαλισμοί το 2025 – Η έκθεση του υπουργείου Παιδείας

Συνολικά, για το έτος 2025 καταγράφηκαν 386 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως ακολούθως:

  • Χριστιανισμός: 374 περιστατικά πάσης φύσεως (διαρρήξεις, κλοπές, βανδαλισμοί, ιεροσυλίες, συλήσεις τάφων και λοιπές βεβηλώσεις). Ειδικότερα:
  • Ορθόδοξη Εκκλησία: 362 περιστατικά ήτοι το 93,78% επί του συνόλου,
  • Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (Γ.Ο.Χ.) – «Παλαιοημερολογίτες»: 7 περιστατικά ήτοι το 1,81% επί του συνόλου,
  • Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά: 4 περιστατικά ήτοι το 1,04% επί του συνόλου,
  • Αγγλικανική Εκκλησία: 1 περιστατικό ήτοι το 0,26% επί του συνόλου,
  • Ιουδαϊσμός: 11 περιστατικά αντισημιτικού χαρακτήρα ήτοι το 2,85% επί του συνόλου.
  • Μουσουλμανισμός: 1 περιστατικό, ήτοι το 0,26% επί του συνόλου.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποίησε το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων στην «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2025. Με την έκδοση αυτή συμπληρώνονται έντεκα (11) έτη από τη δημοσιοποίηση της πρώτης Έκθεσης για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας. Σε αυτή την ενδεκαετή πορεία, η Έκθεση εμπλουτίστηκε με πολλές πληροφορίες που επιτρέπουν στον αναγνώστη να αποκτήσει μια σφαιρική αντίληψη για το ιστορικό και νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας αλλά και τις απαραίτητες γνώσεις για το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας σχετικά με την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας.

 

Tags
Back to top button