Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σουηδία: Κατάσχεση πλοίου με ψεύτικη σημαία - Πιθανή η εμπλοκή του με τον ρωσικό «σκιώδη στόλο»

Επιβίβαση στο πετρελαιοφόρο Jin Hui πραγματοποίησαν την Κυριακή, η Σουηδική Ακτοφυλακή και δυνάμεις της Αστυνομίας, σε ύδατα κοντά στο στενό που χωρίζει τη Βαλτική από τη Βόρεια Θάλασσα.

Το πλοίο, μήκους 182 μέτρων και υπό συριακή σημαία, παρακολουθούνταν εδώ και ημέρες από τις σουηδικές αρχές, οι οποίες το αναγνώρισαν ως μέρος του δικτύου πλοίων που χρησιμοποιεί η Ρωσία για την εξαγωγή αργού πετρελαίου, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πέμπτη παρέμβαση αυτού του είδους που πραγματοποιεί η Σουηδία και την τρίτη που επικεντρώνεται συγκεκριμένα σε θέματα πλευστότητας.

Η Ακτοφυλακή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η επιβίβαση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι όταν το Jin Hui έπλεε, όπως φαίνεται, χωρίς φορτίο με κατεύθυνση τη Βαλτική. Οι αρχές επισήμαναν ότι το πλοίο περιλαμβανόταν σε διάφορους καταλόγους διεθνών κυρώσεων, μεταξύ των οποίων εκείνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, και ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η συριακή σημαία του είναι πλαστή.

Ο Σουηδός υπουργός Πολιτικής Άμυνας, Carl-Oskar Bohlin, δημοσίευσε στο κοινωνικό δίκτυο X ότι πρόκειται για «ένα ακόμη πλοίο που είναι ύποπτο ότι ανήκει στον ρωσικό στόλο-φάντασμα».

Ο λεγόμενος «σκιώδης στόλος» είναι ένα δίκτυο εκατοντάδων παλαιών πετρελαιοφόρων, με αδιαφανή ιδιοκτησία και ασφάλειες που δεν αναγνωρίζονται από τις δυτικές αγορές, το οποίο η Μόσχα έχει δημιουργήσει από τότε που οι δυτικές δυνάμεις επέβαλαν κυρώσεις στις ενεργειακές εξαγωγές της μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτά τα πλοία λειτουργούν υπό ευκαιριακές σημαίες, αλλάζουν συχνά όνομα και συνήθως απενεργοποιούν τα συστήματα εντοπισμού για να αποφύγουν τους ελέγχους.

Η Βαλτική έχει καταστεί το κύριο πεδίο έντασης μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και αυτού του σκιώδους στόλου.

Tags
Back to top button