Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

"Σουλτάνος" για πάντα! Πρόωρες εκλογές για να ξανακατέβει ο Ερντογάν

Σε μια κίνηση τακτικής που αλλάζει άρδην τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, το περιβάλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζει το έδαφος για την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την άνοιξη του 2028. Στόχος της Άγκυρας δεν είναι άλλος από το να αξιοποιήσει ένα ειδικό συνταγματικό «παράθυρο», επιτρέποντας στον Τούρκο Πρόεδρο —που κυβερνά αδιάλειπτα τη χώρα εδώ και 23 χρόνια— να παρακάμψει το όριο των δύο θητειών και να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα!

"Τελειώσαμε Τραμπ!" Οργή Ζελένσκι για την "προδοσία" με το Starlink και τους Patriot

Η αποκάλυψη του συμβούλου και η ημερομηνία-κλειδί

Την πρόθεση αυτή επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ο ανώτατος σύμβουλος του Ερντογάν, Μεχμέτ Ουτσούμ, δηλώνοντας από την Άγκυρα πως θεωρείται σχεδόν βέβαιη η διενέργεια των εκλογών τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2028 — αντί για τον Μάιο, οπότε και λήγει κανονικά η πενταετής θητεία.

Μάλιστα, στις παρασκηνιακές συζητήσεις των κυβερνητικών στελεχών ως πιθανή ημερομηνία προκρίνεται η 16η Απριλίου 2028 — μια ημερομηνία με έντονο συμβολισμό, καθώς συμπίπτει με την επέτειο του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος του 2017 που καθιέρωσε το πανίσχυρο προεδρικό σύστημα στην Τουρκία!

Το συνταγματικό κόλπο και το «παράθυρο» της 3ης θητείας

Βάσει του τουρκικού Συντάγματος, ένας πρόεδρος δικαιούται μόνο δύο θητείες. Ο Ερντογάν, έχοντας εκλεγεί το 2018 και το 2023 υπό το νέο σύστημα, εξαντλεί θεωρητικά τα περιθώριά του.

Ωστόσο, υπάρχει ένα κρίσιμο παράθυρο στο Άρθρο 116 του Συντάγματος: εάν η Εθνοσυνέλευση αποφασίσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών πριν την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας, ο εν ενεργεία Πρόεδρος αποκτά αυτόματα το δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος!

Ο ρόλος του Μπαχτσελί και το παζάρι των 360 ψήφων

Την πολιτική πρωτοβουλία είχε πυροδοτήσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν και ηγέτης του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο Μπαχτσελί κάλεσε ανοιχτά το κοινοβούλιο να επισπεύσει τις κάλπες στον «κατάλληλο χρόνο», ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή του Ερντογάν στην ηγεσία της χώρας.

Όμως, το εγχείρημα δεν είναι απλό. Για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές από τη βουλή, απαιτείται η αυξημένη πλειοψηφία των 360 ψήφων σε σύνολο 600 βουλευτών.

Η κυβερνητική συμμαχία (AKP - MHP) διαθέτει σήμερα 331 έδρες.

Απαιτούνται τουλάχιστον 29 επιπλέον ψήφοι από κόμματα της αντιπολίτευσης ή ανεξάρτητους βουλευτές.

"Κόλαση" χωρίς τέλος στη Motor Oil! Νέα έκρηξη με τραυματίες εργάτες λίγες μέρες μετά τη θανατηφόρα τραγωδία

Όρθωσε «τοίχο» η αντιπολίτευση: «Όχι σε παιχνίδια για τον Ερντογάν»

Η αξιωματική αντιπολίτευση (CHP) υπό τον Οζγκιούρ Οζέλ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να προσφέρει «σανίδα σωτηρίας» στον Ερντογάν. Αν και το CHP ζητά επίμονα πρόωρες εκλογές λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης και του πληθωρισμού που μαστίζει τους Τούρκους πολίτες, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συναινέσει σε μια διαδικασία που σχεδιάστηκε αποκRESTRICTED για την προσωπική πολιτική επιβίωση του Τούρκου Προέδρου.

«Το να υποβιβάζουμε το μέλλον της χώρας στο ερώτημα “πώς θα επανεκλεγεί ο Ερντογάν” είναι απαράδεκτο», τόνισε ο Οζέλ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται ένα σκληρό παρασκηνιακό παζάρι στην Άγκυρα, με το κυβερνών κόμμα να αναζητά τους πρόθυμους 29 βουλευτές που θα ξεκλειδώσουν τον δρόμο για μια νέα, πολυετή παράταση της παντοκρατορίας του Ερντογάν!

 

 

Tags
Back to top button