Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ισραηλινός αναλυτής τσακίζει το θράσος των Τούρκων! "Τα πλοία σας δεν θα επιπλέουν αιώνια"

Επιτέλους βρέθηκε ένας άνθρωπος, ένας κορυφαίος ξένος αναλυτής, να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να δώσει ένα γερό χαστούκι στην τουρκική προκλητικότητα.Η ανάλυση του Shay Gal είναι ακριβώς αυτό που έπρεπε να βροντοφωνάζουν η Αθήνα και η Λευκωσία σε όλο τον κόσμο!

Σε μια εξαιρετικά αιχμηρή και καταλυτική παρέμβαση προχώρησε ο διακεκριμένος Ισραηλινός στρατηγικός αναλυτής Shay Gal, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας να εντάξει το επεκτατικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην επίσημη εσωτερική της νομοθεσία. Μέσα από μια βαρυσήμαντη ανάρτησή του, η οποία φέρει τον γεμάτο νόημα τίτλο «Η Ναυτική Μυθοπλασία της Άγκυρας θα έχει τίμημα», ο Γκαλ προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι το καθεστώς του Ερντογάν επιχειρεί να εκβιάσει τη νομιμοποίηση αυθαίρετων και παράνομων χαρτών. Ουσιαστικά, η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει έναν αυθαίρετο «Νόμο της Περιμέτρου», επιδιώκοντας να θέσει υπό τον απόλυτο γεωπολιτικό της έλεγχο όλες τις θάλασσες που την περιβάλλουν, από τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο, μέχρι τα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ανεκδοτολογικό παράδοξο με το δίκαιο της θάλασσας

Ο Ισραηλινός εμπειρογνώμονας αναδεικνύει με μοναδική ειρωνεία μια κραυγαλέα αντίφαση στην τουρκική στρατηγική. Τονίζει με έμφαση ότι μια χώρα η οποία αρνείται πεισματικά να προσχωρήσει και να συνυπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), στερείται οποιουδήποτε νομικού δικαιώματος να νομοθετεί μονομερώς για τις θαλάσσιες ζώνες. Κατά τον ίδιο, αποτελεί μνημείο θράσους να απορρίπτει η Τουρκία το διεθνές δίκαιο και ταυτόχρονα να απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα γειτονικά κράτη να υποκλιθούν σε ένα αυθαίρετο ναυτικό καθεστώς δικής της, αυθαίρετης επινόησης.

Η τοποθέτηση του Γκαλ είναι κατηγορηματική και ξεκάθαρη: Το Αιγαίο Πέλαγος δεν αποτελεί τουρκικό διοικητικό τσιφλίκι, ούτε η Ανατολική Μεσόγειος συνιστά παράρτημα της Άγκυρας, αποδομώντας πλήρως την προσπάθεια των Τούρκων να χρησιμοποιούν τη Μαύρη Θάλασσα ως άλλοθι για να επιβάλουν την περιφερειακή τους κυριαρχία.

Στρατηγικό ανακάτεμα της τράπουλας από το ΚΥΣΕΑ! Γιατί επιστρέφουν εσπευσμένα οι Patriot από Έβρο και Κάρπαθο

Το μάθημα του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αναλυτή, η σημερινή αποθράσυνση της Τουρκίας είναι το άμεσο αποτέλεσμα της προκλητικής ανοχής που επέδειξε η διεθνής κοινότητα στο παρελθόν, και συγκεκριμένα με την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου το 2019. Καθώς η Άγκυρα πλήρωσε ελάχιστο πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό κόστος για εκείνον τον ανυπόστατο χάρτη, οδηγήθηκε στο βολικό συμπέρασμα ότι μπορεί να κατασκευάζει «γκρίζες ζώνες», να τις συντηρεί στο προσκήνιο και τελικά να τις μετατρέπει σε εργαλεία γεωπολιτικού καταναγκασμού.

Αυτή η πρακτική, ωστόσο, δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά συνιστά μια συνολική δοκιμή αντοχής για τη διεθνή έννομη τάξη. Αν επιτραπεί σε ένα κράτος-πειρατή να «ξεπλένει» τις επεκτατικές του βλέψεις μέσω της εσωτερικής του νομοθεσίας, υπονομεύεται ανεπανόρθωτα η ασφάλεια των θαλασσών και του παγκόσμιου εμπορίου.

Η ώρα του πραγματικού κόστους και το μήνυμα που τσακίζει

Απέναντι σε αυτή τη θεσμοθέτηση του αναθεωρητισμού, η οποία ξεπερνά πλέον το επίπεδο των απλών λεκτικών απειλών, οι χλιαρές διπλωματικές διαμαρτυρίες και τα τυπικά διαβήματα της Αθήνας θεωρούνται πλέον εντελώς ανεπαρκή. Ο Shay Gal προκρίνει μια δυναμική, ολοκληρωμένη απάντηση, η οποία πρέπει να αναπτυχθεί ταυτόχρονα σε νομικό, ναυτικό, διπλωματικό, οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο, επιβάλλοντας πραγματικό και ασήκωτο κόστος στην Άγκυρα.

Το μήνυμα προς την τουρκική πλευρά είναι ξεκάθαρο και σκληρό. Το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ασπίδα προστασίας για τις παράνομες ενέργειές τους. Ο Γκαλ καταλήγει με μια παγερή και δυσοίωνη προειδοποίηση προς τους γείτονες, τονίζοντας ότι ούτε οι παράνομοι χάρτες τους, αλλά ούτε και τα πολεμικά πλοία που επιστρατεύονται για την επιβολή τους, πρόκειται να επιπλέουν για πάντα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα και η Κύπρος καλούνται να εγκαταλείψουν οριστικά τις φοβικές, αμυντικές και αποσπασματικές αντιδράσεις του παρελθόντος, επενδύοντας σε πανίσχυρες συμμαχίες και σε μια συνεχή, δυναμική ναυτική παρουσία που θα κόβει την όρεξη των επίδοξων εισβολέων.

Tags
Back to top button