Στο e-report.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία είναι πιο ακριβή από την Ελλάδα ωθώντας χιλιάδες Τούρκους στα νησιά του Αιγαίου

Καλώς εχόντων των πραγμάτων ( τερματισμό του πολέμου στο Ιράν), χιλιάδες Τούρκοι πολίτες θα κατακλύσουν στην κυριολεξία τα νησιά του Αιγαίου, για να περάσουν τις διακοπές τους, σε μια κίνηση πρωτόγνωρη ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Δεν θα μείνει κανένας: Εξοντώθηκε ο Ταξίαρχος Ματζίντ Καντεμί επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ιράν

"Ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια", σύμφωνα με τον Hakkı Karadeveci, πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αντιπροσωπείας της Σμύρνης του Συνδέσμου Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (TÜRSAB).

Τον περασμένο μήνα, η χώρα μας παρέτεινε το πρόγραμμα ταχείας έκδοσης θεωρήσεων για δεύτερη φορά, επιτρέποντας στους Τούρκους πολίτες να συνεχίσουν να επισκέπτονται 12 δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως και η Λέσβος, με απλοποιημένες διαδικασίες εισόδου.

Μιλώντας για την επέκταση του προγράμματος, ο Karadeveci δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες στην απόκτηση ραντεβού για βίζα Σένγκεν, τα ελληνικά νησιά, είναι εύκολα προσβάσιμα από τα παράκτια θέρετρα της Τουρκίας, και  έχουν γίνει μια ελκυστική εναλλακτική λύση. Η πρακτική της έκδοσης βίζας κατά την άφιξη καθιστά αυτήν την πρόσβαση ακόμη πιο εύκολη».

Μητσοτάκης: Εισηγείται ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή μετά το 2027

Αρχικά ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024, μετά από διμερή συμφωνία που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2023, το πρόγραμμα κάλυπτε αρχικά μια χούφτα νησιά πριν επεκταθεί σε 10 και στη συνέχεια σε 12 προορισμούς.

Ο Karadeveci τόνισε ότι το πρόγραμμα δεν περιορίζεται πλέον στην καλοκαιρινή περίοδο. «Αναμένουμε ότι αυτή η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, καθώς το πρόγραμμα εκτείνεται πλέον καθ' όλη τη διάρκεια του έτους», είπε.

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα για τις αρχές του 2026 πάντως, δεν επιβεβαιώνεται πενταπλασιασμός (αύξηση 400%) των επισκέψεων, αλλά καταγράφεται πολύ ισχυρή αυξητική τάση και συνέχιση του "ρεύματος" Τούρκων τουριστών προς τα ελληνικά νησιά.

Η διευκόλυνση έκδοσης βίζα-εξπρές (Visa Express) για Τούρκους επισκέπτες σε 10+2 ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ανανεώθηκε και για το 2026.  

Τούρκοι αναλυτές: Αν οι Έλληνες θέλουν πόλεμο είμαστε έτοιμοι όπως σε Κύπρο και Ίμια

Οι Τούρκοι τουρίστες αναφέρουν ότι οι διακοπές στην Ελλάδα είναι συχνά πιο οικονομικές από τα εγχώρια θέρετρα (π.χ. Αλικαρνασσός, Τσεσμέ), όπου οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά λόγω πληθωρισμού. 

Νησιά όπως η Κως και η Χίος βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από τα τουρκικά παράλια, διευκολύνοντας ακόμη και τις ολιγοήμερες αποδράσεις, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2026, παρατηρείται αύξηση της τάξης του 22,6% στις αφίξεις Τούρκων επισκεπτών σε νησιά όπως η Λέσβος, παρά τις οικονομικές πιέσεις στην Τουρκία.

Το 2025 έκλεισε με πάνω από 1,1 εκατομμύριο Τούρκους επισκέπτες στα ελληνικά νησιά, με την Κω να αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς.

Σχέδιο εκεχειρίας ΗΠΑ - Ιράν: Οι όροι για κατάπαυση πυρός και Ορμούζ

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο κρατήσεων έως και 50% από την Τουρκία για τη σεζόν του 026.

 Συμπερασματικά, η τάση είναι έντονα ανοδική (διψήφια/υψηλή ποσοστιαία αύξηση), αλλά ο πενταπλασιασμός αποτελεί υπερβολή με βάση τα επίσημα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2026.

Tags
Back to top button