
Οι γερμανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τριών ανδρών, οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με τη Χαμάς, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών ή εβραϊκών θεσμών στη Γερμανία.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, ενώ οι ύποπτοι αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου την Πέμπτη, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα τεθούν σε προσωρινή κράτηση μέχρι τη δίκη τους.
Κατά τις έρευνες βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά, ανάμεσα στα οποία και ένα καλάσνικοφ (AK-47). Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι τρεις ύποπτοι είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι προσπάθειες προμήθειας οπλισμού.
Δύο από τους κατηγορούμενους είναι Γερμανοί πολίτες, ενώ ο τρίτος κατάγεται από τον Λίβανο. Τα ονόματά τους δόθηκαν στη δημοσιότητα μόνο εν μέρει, σύμφωνα με τους γερμανικούς κανόνες περί ιδιωτικότητας, και αναφέρονται ως Abed Al G., Wael F. M. και Ahmad I.
Η Χαμάς έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών στο παρελθόν, ωστόσο σπανίως δρα εκτός Ισραήλ και παλαιστινιακών εδαφών. Παραμένει ασαφές αν οι τρεις ύποπτοι ενεργούσαν κατόπιν οδηγιών της ηγεσίας της οργάνωσης ή αν ήταν απλοί υποστηρικτές της.
Οι συλλήψεις σημειώθηκαν την ώρα που η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την πρόταση ειρήνης του τότε Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Η υπόθεση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεχιζόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή. Σχεδόν δύο χρόνια πριν, επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ είχε προκαλέσει τον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων, ενώ 251 άτομα απήχθησαν. Παρά τις συμφωνίες εκεχειρίας που ακολούθησαν, 48 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, με το Ισραήλ να εκτιμά ότι περίπου 20 από αυτούς παραμένουν ζωντανοί.
Η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία που ακολούθησε στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα τον θάνατο περισσότερων από 66.000 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό σχεδόν 170.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Οι αρχές δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών, ωστόσο αναφέρουν ότι περίπου οι μισοί από τους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά.