Τεράστια είναι η επιχείρηση εκκένωσης τόσο από τη θάλασσα όσο και από τη στεριά. Στην επιχείρηση συμμετέχουν πλωτά μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, αυτήν τη στιγμή από τον Άγιο Βασίλειο Βοιωτίας έχουν απομακρυνθεί πάνω από 200 άτομα και μεταφέρονται προς την περιοχή Λιβαδόστρατα, ενώ αναμένεται να μεταφερθούν ακόμη περίπου άλλα 100.
Νωρίτερα, μέσω του 112 εστάλη μήνυμα στους πολίτες που βρίσκονται στον Άγιο Βασίλειο να απομακρυνθούν προς το Καπαρέλι. Στο λιμάνι έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι και παραθεριστές, μεταξύ των οποίων και οικογένειες με παιδιά, προκειμένου να επιβιβαστούν στα σκάφη που τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.
Συγκλονίζει η εικόνα της ηλικιωμένης γυναίκας μέσα στο φουσκωτό όπου την κρατάει σφιχτά ο αστυνομικός μέσα στους καπνούς.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες σε δύο πυρκαγιές στη Βοιωτία, στην Ξηρονομή και στο Καλαμάκι Θήβας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά στο Καλαμάκι Βοιωτίας εκδηλώθηκε περίπου στις 09:00 και κινείτο νότια, προς τον Άγιο Βασίλειο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι φλόγες είχαν φτάσει στα πρώτα σπίτια.
Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν την επιχείρηση των εναέριων μέσων. Αυτήν τη στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και για την κατάσβεση επιχειρούν 105 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 4ης και της 10ης ΕΜΟΔΕ και 29 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρεί ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Δήμου Θηβαίων.
Επιπλέον, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη για την ενημέρωση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή στο Πόρτο Γερμενό, ενώ υπενθυμίζεται ότι στις 09:37 εκδόθηκε μήνυμα 112 για απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου με κατεύθυνση προς Καπαρέλι.
Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ζήτησε να να απαγορευτεί η προσέγγιση- μετακίνηση τουριστών και επισκεπτών στο Πόρτο Γερμενό για να μην επιβαρυνθεί η κυκλοφορία. Ωστόσο, όπως τονίζεται, αυτό δεν ισχύει για τους μόνιμους κατοίκους.
Τέλος, σημειώνεται ότι η περιοχή σήμερα είναι σε πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4).